Maliny
Malina to niewielki (do 2 metrów) krzew, gęsto porkryty drobnymi kolcami. Składa się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpurowych ("czarne maliny") puszysto owłosionych małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy, potocznie zwany "malinami".
Maliny są bogactwem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz mają wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia).
Szynszyla
Podawać gałązki z usuniętymi cierniami raz na około 2 tygodnie, 2-3 ususzone listki na tydzień, owoce świeże lub suszone po 2-3 sztuki tygodniowo.
Zobacz nową, wygodniejszą listę!
Kliknij tutaj by przejść do nowego panelu i zobaczyć co może jeść szynszyla.