Pietruszka
Zdatnymi do spożycia częściami warzywa są zarówno liście (tak zwana nać pietruszki), jak również spichrzowy korzeń. Korzeń pietruszki przyjmuje barwę białą, natomiast liście mają intensywnie zielony kolor. Korzeń pietruszki cechuje się także charakterystycznym smakiem.
Liście pietruszki są niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako środek moczopędny, a także przy występowaniu takich dolegliwości jak na przykład artretyzm czy reumatyzm. Natomiast korzeń spichrzowy pietruszki również od setek lat uważany jest za dobrze działający środek leczniczy. Pomaga na przykład w przypadku wzdęć, a także reumatyzmu i zapalenia pęcherza
Koszatniczka
Do 1,5 grama dziennie.
Zobacz nową, wygodniejszą listę!
Kliknij tutaj by przejść do nowego panelu i zobaczyć co może jeść koszatniczka.