• zooklub
  • 2020-08-07 23:40

Jak karmić psy?

Zdrowie psa - podobnie jak człowieka - jest ściśle związane z dietą. Aby zapewnić mu prawidłowy rozwój na każdym etapie, musisz zadbać o odpowiednie żywienie - oczywiście biorąc pod uwagę jego wiek, czynniki fizyczne (waga, wielkość, choroby, ciąża i karmienie) oraz tryb życia, który określa zapotrzebowanie na poszczególne składniki.

Zdrowie psa - podobnie jak człowieka - jest ściśle związane z dietą. Aby zapewnić mu prawidłowy rozwój na każdym etapie, musisz zadbać o odpowiednie żywienie - oczywiście biorąc pod uwagę jego wiek, czynniki fizyczne (waga, wielkość, choroby, ciąża i karmienie) oraz tryb życia, który określa zapotrzebowanie na poszczególne składniki.
Ustalając dietę, pamiętaj, że pies to mięsożerca. Najlepiej trawi białka, czyli proteiny, które mają wpływ na budowę i regenerację organizmu - z tego powodu należy zadbać o odpowiednią ilość produktów mięsnych w żywieniu naszego futrzaka. Najodpowiedniejsze są profesjonalne karmy dobrej jakości. Do tańszych odpowiedników często dodawane są zboża i sojowe wypełniacze - co prawda wspierają trawienie, ale nie mają praktycznie żadnej wartości i nie są przyswajane przez organizm.
Pamiętajmy jednak, że w diecie najważniejszy jest bilans - białka wymagają uzupełnienia o tłuszcze (wpływające na wygląd skóry i sierści) i węglowodany (stanowiące źródło energii). Konieczne są też minerały i witaminy, bez których niemożliwe byłoby zajście pewnych procesów w organizmie. Podobną rolę pełni woda - musimy zadbać o nawodnienie naszego pupila. Powinna ona być zawsze świeża, wymieniana minimum raz dziennie. Pies musi mieć na nią i na jedzenie osobną miskę, mytą przed każdym posiłkiem.
Zadbać należy też o odpowiednią temperaturę psa - najlepsza jest pokojowa, nie bardzo niska ani wysoka. Nie wolno podawać jedzenia bezpośrednio z lodówki, zawsze trzeba je podgrzać.

Jakie mięso dla psa?

Ponieważ to mięso  stanowi podstawę diety psa, warto zadbać o jego jakość. Zdecydowanie najodpowiedniejsze dla zdrowia są: wołowina, drób, cielęcina. Warto od czasu do czasu podawać też surowne lub ugotowane ryby (raczej morskie), które zawierają dużo białka, fosforu i witaminy A - najlepsze w tym przypadku są dorsze i okonie morskie. Przed podaniem trzeba jednak usunąć wszystkie duże ości. Nigdy nie podawajmy ryb wędzonych, marynowanych ani smażonych.
Jeśli chodzi o szczenięta, pierwszym stałym pokarmem powinna być konina.
Należy też zwrócić uwagę na części, które podajemy - najbardziej wartościowe są narządy wewnętrze: nerki, śledziony, wątroby oraz serca. Jako uzupełnienie można potraktować płuca zawierające dużo tkanki łącznej, ale niebędące szczególnie wartościowe.
Wbrew pozorom, warto też podawać psu kości - cielęce i wołowe (raczej nie drobiowe i z dziczyzny) - oraz chrząstki. Nie mogą one stanowić podstawy diety, ale świetnie sprawdzają się jako jej uzupełnienie (i są wyjątkowo lubiane przez naszych pupilów) dzięki dużej zawartości minerałów oraz pozytywnego wpływu na zgryz. Kości, których powinniśmy unikać, to rurowe i piszczelowe - łatwo się łamią, stają się ostre i stanowią niebezpieczeństwo dla przewodu pokarmowego psa.
Przed podaniem mięsa zaleca się, aby zamrozić je na przynajmniej 72 godziny - pomaga to w zniszczeniu pasożytów i wirusów.
Jeśli nie możemy podać psu świeżego mięsa, jako alternatywę traktujemy suchą karmę, która stanowi pełnowartościowe źródło potrzebnych substancji. Oczywiście najlepsze są produkty najwyższej jakości, gdyż zapewniają wszystkie konieczne składniki. Jeśli nasz pies nie przepada za suchą karmę, warto spróbować podać ją namoczoną w wodzie lub wywarze mięsnym. Nie wolno zapominać o stałym dostępie do świeżej wody – ten rodzaj pożywienia wzmaga pragnienie.
Dodatkowo warto zakupić mokrą karmę w puszkach. Do części jednak konieczne jest dodanie ryżu lub sucharów dla psów, gdyż zawierają zbyt mało węglowodanów. Karma mokra przeważnie sprzedawana jest w postaci gładkiego pasztetu lub kawałków mięsa w galarecie czy sosie - wybór zależy od upodobań naszego czworonoga. Podobnie rzecz ma się ze smakiem - najczęściej spotykane są produkty wołowe, drobiowe, królicze, z dziczyzną, z sercami i warzywami.
Ilość podawanej karmy należy uzależnić od wskazówek jej producenta, które zawsze są podane na opakowaniu w zależności od wielkości i wieku psa. Nie da się ustalić ogólnej ilości, która sprawdzi się w przypadku każdej karmy - jest to zależne od jej zawartości i sposobu produkcji.

Jak dużo powinien jeść pies?

Ilość podawanego pokarmu zależy zarówno od karmy, jak i naszego psa - jego rasy, wielkości, trybu życia i wieku. Każdy producent określa odpowiednie porcje dla psów w różnym wieku i o różnej masie - informację tą znajdziemy na opakowaniu karmy.

Czego nie wolno podawać?

Unikać należy przede wszystkim ostrych przypraw (np. gałki muszkatołowej, pieprzu, papryki). Sól jest szkodliwa w nadmiarze, ale pomaga w przemianie materii - warto więc od czasu do czasu podawać ją np. w postaci wody po gotowanych warzywach (może w niej ugotować psu posiłek).
Nie powinniśmy podawać roślin strączkowych. Choć stanowią świetne źródło białka roślinnego, to są trudno trawione przez psy, długo przebywają w układzie trawiennym, białko ostatecznie nie jest wykorzystane, a w efekcie u psa pojawiają się wzdęcia. Podobne działanie ma kapusta - dlatego również lepiej nie karmić nią naszych pupili.
Pod żadnym pozorem nie wolno podawać starego czy zepsutego jedzenia - łatwo o zatrucie psa.

Co warto podawać?

Jak wspomniano wcześniej, sól - choć szkodliwa w nadmiarze - jest jednak przydatna. Nie można z niej zupełnie rezygnować.
Przydatne w zachowaniu higieny uzębienia naszego futrzaka i odpowiedniego zgryzu są psie suchary, które jednocześnie stanowią świetne źródło energii i są dobrze trawione. Należy jednak zwrócić uwagę, by zawierały one konieczne substancje odżywcze (zarówno pochodzące ze źródeł mięsnych, jak i roślinnych).
Częstą wątpliwość stanowi mleko - to może być podawane tylko karmiącym sukom i szczeniakom. W przypadku dorosłych zwierząt jest ono zbędne, ponieważ główne źródło białka stanowi mięso. Jeśli je podajemy, to tylko świeże lub bardzo dobrze zakwaszone (w przeciwnym wypadku zaburzy ono działanie układu pokarmowego, szczególnie dotyczy to młodszych psów).
Bardzo wartościowe są też tłuszcze, dzięki którym codziennie możemy oglądać piękną sierść naszych pupili. Jeśli chodzi o źródło zwierzęce - poleca się zwłaszcza łój wołowy, jeśli o roślinne - olej słonecznikowy, lniany, sojowy i arachidowy.
Przy okazji roślin, warto zadbać też o ich odpowiednią zawartość w diecie - zapewniają one bowiem energię i sytość. Najlepiej przyswajany jest ryż, ale stosowany zbyt długo może wpłynąć negatywnie i doprowadzić do odtłuszczenia organizmu.
Ziemniaki mogą być podawane, ale w bardzo niewielkich ilościach i koniecznie mocno rozgniecione. Żołądek psa ma problemy z ich trawieniem.
Przysmaki są przeważnie bardzo lubiane przez nasze czworonogi i stanowią świetne narzędzie w codziennym treningu, ale nie wolno przesadzać z ich ilością - są one często wysoko kaloryczne, więc nadmiar dopowadzi do tycia. Nie powinniśmy uczyć psa, że to jedyna nagroda za wykonywanie poleceń - innym jej rodzajem jest przecież pochwała słowna, pogłaskanie czy zabawa. Jeśli decydujemy się na przysmaki, najlepiej sprawdzają się specjalne ciastka o niewielkiej zawartości kalorii i mięsa.

Jak karmić szczenięta?

Matka karmi szczenięta zazwyczaj przez pierwsze 3-4 tygodnie po narodzinach. Po tym czasie możemy zacząć podawać im jedzenie z miseczki. Przeważnie hodowcy na początku przekazują półpłynne pokarmy, które po około tygodniu możemy urozmaicić o stałą karmę. Najlepiej podawać im drobne, posiekane składniki, głównie miękkie i wilgotne, które nie będą sprawiać problemów przy połykaniu i trawieniu. Młodsze psiaki chętnie jedzą karmy z puszki. Suchą karmę przed podaniem należy namoczyć w mleku lub wodzie.
Musimy zadbać o to, aby podawać odpowiednią ilość poszczególnych substancji odżywczych w ciągu dnia, ponieważ są one konieczne do rozwoju i wzrostu - szczeniak ma aż dwuktrotnie większe zapotrzebowanie na nie niż dorosły pies! Jeśli tego nie zrobimy, nigdy już nie będziemy w stanie naprawić naszego błędu - dieta w tym okresie ma bowiem ogromny wpływ na zdrowie.
Ważne jest to, aby poczatkowo karmić szczenię kilka razy dziennie (4-5), aby nie przeciążyć układu trawiennego. Po 12 tygodniu częstotliwość możemy zmniejszyć do 3 razy na dzień, przy czym główny i jednocześnie ostatni posiłek należy podawać około godziny 18-19. Po 7 miesiącu wystarczą 2 posiłki dziennie, ponieważ zmniejsza się tempo rozwoju i wzrostu, a w efekcie - również zapotrzebowanie na energię.
Pamiętać musimy, że karmienie zależy także od rasy. Psy ras dużych rosną nawet do 18-24 miesięcy. Ich pokarm powinien zawierać około 38% białka wysokiej jakości. Zbyt mała jego ilość spowalnia rozwój, osłabia organizm i naraża na częstsze choroby przez niższą odporność. Jeśli chodzi o mniejsze rasy, rozmiarową dojrzałość osiągają one w ciągu 6-9 miesięcy i wymagają około 30% białka wysokiej jakości w diecie.
U wszystkich szczeniąt ważną role pełnią minerały (szczególnie fosfor i wapń, które wspomagają rozwój układu kostnego) i witaminy. Zęby wyrzynają się około 4-6 miesiąca, dlatego skupić się musimy wtedy na dostarczaniu większej ilości wapnia.
Pamiętajmy, żeby nie pozwalać psu się przejadać, żeby nie doprowadzić do otyłej sylwetki. Powinniśmy dbać o to, by szczeniak do około 12 miesiąca życia był bardzo szczupły (ale nie wychudzony!), żeby zbędnie nie obciążać jego kości.

Jak karmić szczenięta bez matki?

Jeśli matka nie ma odpowiedniej ilości pokarmu, odrzuca szczenięta lub zwyczajnie znajdujemy małe pieski bez suki, musimy samodzielnie zadbać o wykarmienie szczeniąt i zapewnienie im odpowiedniej opieki. Jeśli problemem jest jedynie zbyt mała ilość pokarmu u suki, szczenięta należy trzymać jak najkrócej, by je nakarmić, aby nie denerwować zbędnie matki obcym zapachem na młodych. Zanim weźmiemy takie szczenię, konieczne jest umycie rąk mydłem bez zapachu i pogłaskanie suki, aby nasze obie dłonie przesiąkły jej wonią. Gdy nakarmimy młode, szybko musimy je oddać matce.
Jeśli szczenięta wychowywane są bez matki, to my przejmujemy jej rolę. Pokarm musi być jak najbardziej zbliżony do tego produkowanego przez nią - najlepiej sprawdza się mleko kozie (nie krowie – zawiera laktozę, która nie jest dobrze trawiona przez psy) lub specjalne mleko w proszku, jednak nie to dla człowieka (ani dla niemowląt). Przygotowanie mleka z proszku jest podobne do normalnego - na opakowaniu znajdziemy proporcje wody (powinna być ona w temperaturze ok. 38°C) i proszku. Jeśli chodzi o jego rodzaj i ilość, należy sięgnąć opinii weterynarza, który dostosuje karmienie do potrzeb szczeniaka.
Ważne jest to, aby szczenięta otrzymały od matki tzw. siarę, czyli mleko matki przez 1-3 dni po narodzinach. Zapewnia ona odpowiednie substancje pokarmowe, przeciwciała - które szczeniak przyswoić może tylko w ciągu pierwszych 24-36 godzin życia - i ma pozytywne działanie przeczyszczające.
Szczenięta karmimy najpierw co 2 godziny, stopniowo wydłużając odstępy czasu. Powinniśmy im podawać tyle mleka, ile będą chciały. Jeśli młode są bardzo słabe, należy dostarczać im pokarm co pół godziny, ale w mniejszych ilościach - aż poprawi się ich stan. Jeśli to nie nastąpi lub się pogorszy, konieczny będzie kontakt z weterynarzem.
Karmiąc szczeniaki, powinniśmy trzymać je delikatnie, ale zdecydowanie. Szczególnie trudne może być kilka pierwszych karmień - szczenię może się wyrywać, odsuwać pyszczek - musimy pozostać stanowczy. Zadbać należy o to, aby szczeniaczek mógł ruszać łapkami podczas jedzeniu - tak jak ma to miejsce przy matce. Po każdym karmieniu musimy dokładnie umyć butelkę i smoczek oraz wysterylizować.

Jak karmić suki w ciąży i karmiące?

Suki w ciąży potrzebują dużo energii i białka, które należy dostarczyć w diecie, zaczynając od zwiększenia ilości karmy o połowę w 6 tygodniu. Posiłki nie powinny być ciężkostrawne, należy je też podawać w mniejszych, ale częstszych porcjach. Gdy ciąża będzie się kończyć, przyszła matka będzie jeść nieco mniej ze względu na miejsce zajmowane przez szczenięta. Wymagane wtedy jest ponowne zmniejszenie porcji, ale częstsze podawanie pokarmu. Jeśli chodzi o rodzaj jedzenia, najlepsze jest chude mięso, surowe serca i wątroby, warzywa, a także nabiał - sery i twarogi.
Kiedy suka karmi, potrzebuje trzykrotnie więcej pożywienia. Nie należy jej go ograniczać, powinna jeść zgodnie ze swoimi potrzebami. Zadbać musimy oczywiście o to, aby pokarm był pełnowartościowy, zwierający dużo białka, tłuszczów, fosforu, wapnia i witamin. Szczególną uwagę musimy na to zwrócić między 3 a 5 tygodniem, ponieważ wtedy matka musi produkować najwięcej mleka. Przykładowo, matka (22 kg) sześciu szczeniąt musi otrzymywać codziennie 1,5 kg suchej karmy dobrej jakości lub 4 kg przygotowanego jedzenia.
Zarówno suka karmiąca, jak i w ciąży potrzebują zawsze świeżej, czystej wody.

Jak karmić dorosłego psa?

Gdy pies skończy rok, powinien już przejść na karmę dla dorosłego psa. Nie oznacza to jednak, że jest już w pełni dojrzały - to następuje dopiero około pół roku później.
Najlepiej karmić psa dwa razy dziennie - rano i większy posiłek wieczorem. Jedzenie powinniśmy podawać po spacerze i zadbać o to, by później pies odpoczął, aby uniknąć skrętu żołądka.
Nie da się określić jednoznacznej ilości wymaganego jedzenia danego psa - zależy to od jego stylu życia, rasy, wielkości i temperamentu. Im aktywniejszy pies, tym więcej energii potrzebuje. Jeśli pracuje, powinien jeść 3 razy dziennie, aby nie wymiotować przez zbyt dużo podawanego jedzenia w jednym momencie. Uważać musimy na to, aby nie przekarmić naszego pupila i nie pozwalać mu się objadać, aby nie przytył. Jeśli jednak to się dzieje, konieczna jest dieta. Jeśli dzieje się odwrotnie - pies chudnie - należy udać się do weterynarza, ponieważ przyczynę często stanowi choroba.
Jeśli samodzielnie przygotowujemy psu jedzenie, warto kierować się zaleceniem, by w 30% składało się ono z mięsa i 30% z ryżu, kaszy, płatków lub makaronu, pozostałą część powinny stanowić warzywa. Warto dodać nieco tłuszczu w postaci oleju lub oliwy (o odpowiednich tłuszczach pisano wcześniej) oraz suplementu witaminowo-mineralnego. Odpowiednia ilość takiego jedzenia dla psa to 60 gramów na 1 kilogram masy ciała psa.

Jak karmić psa seniora?

Starsze psy są mało aktywne, ich przemiana materii jest bardzo wolna i sporo czasu spędzają na spaniu. Ich dieta powinna opierać się na drobiu i rybach oraz otrębach zmniejszających zaparcia. Musimy zadbać o to, aby było w niej dużo białka, mikroelementów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B (świetnym ich źródłem są preparaty drożdżowe). Jeśli preferujemy karmę suchą, powinniśmy kupować oznaczoną jako dla seniorów. Zrezygnować należy z kości.
Czworonoga w podeszłym wieku najlepiej karmić trzy razy dziennie. Jeśli nasz pies nie chce jeść, należy go do tego zachęcać lub skontaktować się z weterynarzem.

Jak karmić chorego psa?

Choroba może objawiać się w niechęci psa do ruchu i zabaw lub wprost przeciwnie - zbyt dużym zaangażowaniu. Często wzrasta temperatura (normalna temperatura ciała psa to ok. 38-39°C) i zmienia się tętno (norma mieści się miedzy 60 a 120 uderzeniami - zależnie od masy i wieku) oraz oczy, pies może mniej jeść i mieć problemy żołądkowe. Konieczny jest wtedy kontakt z weterynarzem, który określi sposób leczenia i dietę - ta bowiem powinna być zmieniona na czas choroby, zwłaszcza jeśli to pokarm stanowi przyczynę pogorszonego stanu naszego psa (często związane jest to z niedoborami niektórych składników odżywczych). Jeśli choroba jest wynikiem zmian funkcjonowania niektórych narządów, zmiana diety również często bywa konieczna.