Odkleszczowa alegia na mięso
Kleszcze to stawonogi, które mogą powodować różne problemy z naszym układem odpornościowym. W ich aparacie gębowym znajduje się bowiem niebezpieczna bakteria z grupy krętków, zdolna do przenoszenia śmiertelnej choroby – boreliozy (choroby z Lyme).
Każdej wiosny, gdy ludzie zaczynają planować wycieczki czy pikniki na łonie natury, eksperci apelują o ostrożność, by nie narazić się na ukąszenie przez tego groźnego pasożyta, który przyciągany jest zapachem wydzielanym przez ssaki.
Nowe badania przeprowadzone przez amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) wykazały, że niektóre gatunki kleszczy występujących w USA są zdolne do przenoszenia specyficznej alergii pokarmowej, która może utrzymywać się przez wiele miesięcy.
Ta alergia dosłownie uniemożliwia spożywanie czerwonego mięsa i może tłumaczyć niespodziewane reakcje u pacjentów hospitalizowanych z powodu zespołu objawów boreliozy.
Do niedawna naukowcy sądzili, że jedynym gatunkiem kleszcza przenoszącym tę alergię jest kleszcz samotna gwiazda (Amblyomma americanum), jednak najnowsze badania wykazały, że również ukąszenie kleszczy z rodzaju Ixodes – znanych jako kleszcze czarnonogie – może wywoływać ten sam problem.
U osób dotkniętych tą alergią układ odpornościowy nadmiernie reaguje na cukier galaktozo-α-1,3-galaktozę, co sprzyja reakcji alergicznej, która – jeśli nie zostanie szybko opanowana – może prowadzić do śmiertelnego wstrząsu anafilaktycznego.